Kuidas IVF töötab? 8 sammu!

rase 193839_640 1
Kirjutas Laurence

Kas sõnad “in vitro viljastamine” (IVF) panevad teid värisema? Noh, pole põhjust muretseda, kuna IVF on olnud kasutusel 40 aastat ja seda kasutatakse nüüd kogu maailmas tervete imikute sünnitamiseks.

Meditsiinilisi sekkumisi ja tehnoloogiaid kasutatakse tänapäeval sageli igat tüüpi meditsiinilistes protseduurides ja IVF on vaid üks neist, mis võib aidata kaasa õnnelikule tulemusele.

IVF tähendab sõna-sõnalt “väetamist klaasis”, ainult et tänapäeval pole see enam klaasis, vaid plastikus. Protsess hõlmab munaraku viljastamist spermaga väljaspool keha asuvas inkubaatoris ja seejärel parima embrüo ülekandmist naise emakasse. Kogu protsess kuni embrüo siirdamise etapini kestab tavaliselt kolm kuni neli nädalat.

Kui teie spetsialist otsustab pärast esmast konsultatsiooni (test ja diagnoos), et IVF on teie jaoks parim lahendus, leiate allpool 8 IVF-ravi etappi :

  • 1. samm: ravi alustamine
  • 2. samm: munasarjade stimuleerimine
  • 3. samm: süstimise käivitamine
  • 4. samm: munarakkude väljavõtmine ja sperma kogumine
  • 5. samm: viljastamine (seemendamine) ja embrüo areng
  • 6. samm: embrüo siirdamine
  • 7. samm: luteaalfaas
  • 8. samm: rasedustest

Siin on samm-sammult üksikasjad:

1. samm: ravi alustamine

Regulaarse menstruaaltsükli ajal teevad hüpofüüsi hormoonid – luteiniseeriv hormoon (LH) ja folliikuleid stimuleeriv hormoon (FSH) – koostööd munaraku kasvamisel ja munasarjas täidetud folliikuli vedelikust vabanemisel. Kuna palju folliikuleid hakkab iga kuu kasvama, saab ainult üks ovulatsiooniks piisavalt küpseks. Ovulatsiooni (munaraku vabanemine munasarjast) põhjustab LH tõus ligikaudu kaks nädalat enne menstruatsiooni algust.

Teisest küljest on Hispaanias IVF-i tsükli ajal soovitav, et mitu munarakku küpseks üheaegselt FSH-süstidega, mis tehakse enne proovide võtmist arenevate munarakkude küpsemiseks. Sellest tuleneb vajadus “hüpofüüsi supressiooni” järele.

IVF-ravi on erinevaid vorme: hüpofüüsi supressiooniga enne stimulatsiooni algust (mõnikord nimetatakse seda “pikaks allareguleerimiseks”) ja hüpofüüsi supressiooniga pärast stimulatsiooni algust (mõnikord nimetatakse seda “antagonistlikuks tsükliks”).

Teie ravispetsialist valib teie individuaalsetele vajadustele kõige paremini sobiva tsükli tüübi.

Teie viljakuse koordinaator annab teile üksikasjalikku teavet teie konkreetse ravitsükli, sealhulgas ajastuse ja ravimite kohta. Samuti näitab ta teile, kuidas teha igapäevaseid FSH-i süste, ja annab juhiseid kõigi teiste ravimite kohta, mida võite ravitsükli jooksul vajada.

2. samm: munasarjade stimuleerimine

See samm hõlmab munasarjade stimuleerimist ravimitega, et soodustada munarakku sisaldavate folliikulite kasvu. See stimulatsioon saavutatakse FSH igapäevaste süstidega 9–14 päeva jooksul. Kasutatav FSH annus on veidi suurem kui see, mida naine loomulikult toodab – lootuses stimuleerida rohkemate folliikulite kasvu.

Munasarjade reaktsiooni jälgitakse ultraheliuuringu ja regulaarsete vereanalüüsidega. Enamik naisi õpib ise süste tegema või saab neid aidata nende partner, mis aitab vähendada kliinikukülastuste arvu.

3. samm: süstimise käivitamine

Munasarjade stimuleerimise faas lõpeb, kui ultraheliuuringud näitavad, et folliikulite arv ja suurus on piisavad. Seejärel peatatakse FSH ja GnRH agonisti/antagonisti (hüpofüüsi supressor) süstimine. Kui teie viljakuse koordinaator on teatriprotseduuri ajastuse kinnitanud, ütleb ta teile täpse aja, mis kulub päästiksüsti manustamiseks. See on inimese kooriongonadotropiini (hCG) süst, mis soodustab munaraku lõplikku küpsemist ja eemaldab selle folliikuli seinast.

Munade kogumine toimub teisel hommikul pärast viimast süsti (34-36 tundi hiljem). Käivitussüsti ajastus on ülioluline, seega jätke see kindlasti oma juhistes tähele.

4. samm: munarakkude väljavõtmine ja sperma kogumine

Teie spetsialist kogub või “kogub” munad kerge rahustava toimega kokku. See hõlmab ultraheliga juhitava sondi, mille külge on kinnitatud peen nõel, suunamist läbi tupekanali ja igasse munasarja folliikulisse. Seejärel ekstraheeritakse folliikulis olev vedelik katseklaasi ja uuritakse mikroskoobi all, et otsida mune.

See protseduur kestab 20 kuni 30 minutit, olenevalt arenenud folliikulite arvust. Pärast munaraku väljavõtmist puhkate enne koju minekut tund aega. Linna viljakuskeskus soovitab patsientidel võtta vaba päeva ja vältida rasket treeningut.

Munaraku väljavõtmise päeval palutakse teie partneril spermaproov esitada. Meeste tualettruumid on saadaval igas City Fertility Centeri kliinikus. Kui teil ja teie partneril on proovivõtu pärast muret, arutage seda enne tsükli alustamist töötajatega. Proovi on võimalik valmistada kodus ja viia see kliinikusse või külmutada mõni oma partneri spermaproovidest tagavaraks.

5. samm: viljastamine (seemendamine) ja embrüo areng

Järgmisena spermaproov pestakse ja kontsentreeritakse, seejärel lisatakse munadele ligikaudu neli tundi pärast kogumist. Sperma ja munarakud asetatakse üleöö inkubaatorisse ja järgmisel päeval uuritakse munarakke viljastumise tunnuste suhtes. Tavaliselt viljastatakse 60–70% munarakkudest, kui spermaproov näib olevat normaalne.

Embrüoloog võtab teiega ühendust, et arutada viljastamistulemusi ja kõiki teil tekkivaid küsimusi. Seejärel hoitakse viljastatud mune inkubaatoris veel 48 tundi.

Teie ravispetsialist võib teie ravi osana soovitada intratsütoplasmaatilist sperma süstimist (ICSI), kui sperma kvaliteet on madal (sperma arv, morfoloogia või liikuvus). ICSI on spetsiaalne meeste viljatuse ravi vorm, mis hõlmab ühe sperma süstimist otse ühte küpsesse munarakku.

6. samm: embrüo siirdamine

Embrüo siirdamine toimub kaks kuni viis päeva pärast munaraku väljavõtmist. Siirdamiseks valitud embrüo sisestatakse õhukesesse plastkateetrisse (painduv toru), mis juhitakse läbi emakakaela emakasse ja vabastatakse õrnalt. Protseduur ise võtab vaid mõne minuti ja on üldiselt valutu.

Tavaliselt siirdatakse ainult üks embrüo või erandjuhtudel kaks – see sõltub teie isiklikust olukorrast ja embrüo kvaliteedist.

Pärast siirdamist võivad mõned allesjäänud embrüod sobida klaasistamiseks (kiirkülmutamiseks) ja see võimalus on saadaval kõigile patsientidele, kes saavad IVF-ravi Türgis või Hispaanias või isegi Küprosel PGD IVF-i jaoks .

Külmutatud embrüoid saab kasutada järgmistes tsüklites, kui esimene oli ebaõnnestunud. Külmutamiseks ei tohi embrüotel esineda ebanormaalse/aeglase arengu või killustumise (rakkude lagunemise) märke.

7. samm: luteaalfaas

Luteaalfaas on kahenädalane periood embrüo siirdamise ja rasedustesti vahel. Sel ajal on oluline enda eest hoolitseda ning säilitada hea tervis ja enesetunne. Teid julgustatakse piirama igasugust pingelist tegevust 24 tunni jooksul pärast üleviimist.

Progesterooniravim, mida hakkate võtma pärast munaraku väljavõtmist, võib mõnikord põhjustada väsimust, iiveldust, krampe ja puhitus. Kui tunnete ebamugavust, võite võtta valuvaigisti. Kui tunnete muret mis tahes sümptomite pärast, võtke ühendust oma viljakuskeskusega ja rääkige viljakuse koordinaatoriga.

Enne rasedustesti võib tekkida veritsus tupest, kuid see ei tähenda alati, et ravi on ebaõnnestunud. Te peate jätkama raviravimite kasutamist kuni menstruatsiooni täieliku alguseni ja/või teie ja teie spetsialist olete saanud oma vereanalüüsi tulemused.

8. samm: rasedustest

Teie raseduse vereanalüüs tuleks teha umbes 14 päeva pärast embrüo siirdamist. Teie õde helistab teile, et anda teile tulemused ja anda nõu järgmiste sammude kohta teie teekonnal sünnituseni.

Mõistame, et aeg embrüo siirdamise ja rasedustesti vahel võib olla täis emotsioone ja ärevust. Mõistame, et see võib olla keeruline aeg, ja soovitame teil oma kliinikusse abi kutsuda, kui teil on probleeme ootamise stressiga toimetulekul. Juurdepääs professionaalsete nõustajate juurde on võimalik ka teie IVF-ravi osana.

Kasutage TASUTA hindamist!

Soovi korral ja
ilma teiepoolse kohustuseta.

Konsultatsioon 100% tasuta. Me analüüsime teie olukorda, teie vajadusi ja ootusi. Ja me hindame eelarvet, mis on vajalik : lend + hotell + takso + ravi.

Teil säilib alati täielik kontroll protsessi üle. Täielik meelerahu.

Autori kohta

Laurence

Minu nimi on Laurence Tung. Ma olen meditsiinikirjanik, kellel on teaduslikud teadmised mitmes valdkonnas. Viimasel ajal olen käsitlenud selliseid ravivaldkondi nagu reumatoloogia ja hüperkolesteroleemia. Mul on ka teadmisi genoomika, epigeneetika, molekulaarbioloogia ja biokeemia valdkonnas. Aitan sellel veebisaidil avaldada kvaliteetseid artikleid meditsiiniturismi kohta.


‍👩‍⚕ TASUTA PAKKUMINE ➡️